top of page
Search
  • Writer's pictureTakoraudan Autohuolto

1.4 TSI- sekä TFSI-moottorit: Plussat ja miinukset sekä huollon tärkeys

Updated: May 16, 2023

Jos omistat auton, jossa on 1.4 TSI- tai TFSI-moottori, olet ehkä kuullut mekaanikkojen vitsailevan, miten nämä autot heitellään korjaamosta toiseen, ja vielä kolmanteen. Mutta mitä nämä ikävät vitsit oikeastaan tarkoittavat? Ja mitkä ovat tämäntyyppisten moottoreiden todelliset edut? Seuraavaksi kerromme 1,4 TSI- ja TFSI-moottoreiden erot, niiden hyvät ja huonot puolensa sekä sen, miksi huolto-ohjelman seuraaminen on äärimmäisen tärkeää!

1.4 TSI- ja TFSI-moottorit: Plussat ja miinukset sekä huollon tärkeys

Mitä ovat 1.4 TSI- sekä TFSI-moottorit?


Sekä 1.4 TSI- että TFSI-moottorit ovat nelisylinterisiä moottoreita, joissa käytetään suoraruiskutustekniikkaa polttoainetehokkuuden ja tehon parantamiseksi. TSI (Turbocharged Stratified Injection) on Volkswagen-konsernin kehittämä bensiinimoottori, kun taas TFSI (Turbo Fuel Stratified Injection) on Audi AG:n kehittämä bensiinimoottori. "Samasta" firmasta nämä oikeasti ovat peräisin, mutta eroavat hiukan. Pikkueroihin emme tässä syvenny sen kummemmin.


1.4 TSI- sekä TFSI-moottoreiden edut


Parempi polttoainetehokkuus: Suoraruiskutustekniikan ansiosta nämä moottorit ovat polttoainetehokkaampia, kuin edeltäjänsä - siis jopa 20% pienempi kulutus!


Polttoaineen suoraruiskutus (DFI) on polttomoottoreissa käytetty tekniikka, jolla polttoaine syötetään suoraan kunkin sylinterin palotilaan. Toisin kuin epäsuorissa ruiskutusjärjestelmissä, joissa polttoaine ruiskutetaan ensin imusarjaan ja sekoitetaan ilman kanssa, ennen polttokammioon pääsyä.


Suoraruiskutusjärjestelmissä polttoaine syötetään korkealla paineella, venttiilin tai erityisen ruiskutussuuttimen kautta - suoraan palotilaan. Näin polttoaineen syöttöä voidaan hallita paremmin, mikä parantaa polttoainetehokkuutta, tehoa sekä päästöjä. Vastaava järjestelmä myös mahdollistaa paremman puristussuhteen palotilassa - joka vähentää palamattoman bensiinin määrää pakoputkessa, eli suomeksi parantaa polttoainetehokkuutta.


Suoraruiskutuksen etuna on, että se myös mahdollistaa polttoaine-ilmaseoksen reippaasti tarkemman hallinnan, mikä voi parantaa palamistehokkuutta ja vähentää päästöjä vielä entisestään!


Lisääntynyt teho: Turboahtimen ansiosta moottori tuottaa enemmän tehoa, kuin samankokoinen, vapaasti hengittävä moottori.


Pienempi moottorikoko: 1.4 TSI- sekä TFSI-moottorit ovat edeltäjiään pienempiä sekä kevyempiä, mikä kokonaisuudessaan parantaa auton käsiteltävyyttä ja ohjattavuutta. Kokonaiskooltaan pienempi moottori vapauttaa myös tilaa "pellin" alla muille, myös tärkeille komponenteille, sekä järjestelmille.


Pienemmät CO2-päästöt: Paremman polttoainetehokkuuden ansiosta nämä moottorit tuottavat vähemmän päästöjä per hevosvoima, mikä tekee niistä ympäristöystävällisemmän valinnan.


1.4 TSI- ja TFSI-moottoreiden ongelmat


Kalliit korjaukset: Edistyneen tekniikan vuoksi korjaukset voivat olla kalliimpia, kuin perinteisten moottoreiden korjaukset. Suoraruiskutusjärjestelmä on paljon monimutkaisempi sekä kalliimpi, kuin perinteinen ruiskutusjärjestelmä. Ne vaativat myös korkeampia polttoaineen syötön paineita, mikä voi lisätä polttoainevuotojen tai ruiskutussuuttimien sekä venttiilien vikaantumisen riskiä.


Näiden ongelmien ratkaisemiseksi monet valmistajat käyttävät nykyään moottoreissaan suoran sekä epäsuoran ruiskutuksen yhdistelmää, eli kaksoisruiskutusta. Tämä mahdollistaa suoraruiskutuksen edut ja vähentää samalla tämän uuden teknologian joitakin mahdollisia haittoja.


Huoltovaatimukset: Nämä moottorit vaativat useammin huoltoa, kuin perinteiset moottorimallit. Mikäli edellinen ajoneuvon omistaja ei noudattanut valmistajan huolto-ohjelmaa - tämä voi johtaa moottoriongelmiin ja kalliisiin korjauksiin myöhemmin Sinulle!


Karstan kertyminen: Suorasuihkutustekniikka voi johtaa karstan lisääntyneeseen kertymiseen venttiileihin, mikä edellyttää lisähuoltoa.


Huoltovaatimukset


Valmistajan huoltoaikataulu 1.4 TSI- sekä TFSI-moottoreille sisältää säännölliset öljynvaihdot, sytytystulppien vaihdot ja esimekriksi karstan puhdistuksen, mikäli tarvetta löytyy kuntotarkastuksessa. Näiden huoltovaatimusten huomiotta jättäminen voi johtaa moottorin ongelmiin, kuten; tehon vähenemiseen, huonoon polttoainetalouteen sekä mahdolliseen jopa moottoririkkoon - joka pahimmillaan jättää Sinut tielle.


Jotta mekaanikot eivät vitsailisi juuri Sinun TSI- tai TFSI-autostasi - on tärkeää viedä auto suoraan ammattitaitoiselle mekaanikolle, joka tuntee näiden moottoreiden erityiset huoltovaatimukset.


Näiden moottoreiden huolto myös vaatii erikoistyökaluja sekä -laitteita. Ammattitaitoinen sekä vastuullinen huoltoliike varmistaa, että mahdolliset TSI- tai TFSI ongelmat korjataan, ennen kuin niistä tulee suuria ongelmia Sinulle, tai seuraavalla omistajalle.


Johtopäätös


1.4 TSI- ja TFSI-moottorit tarjoavat perinteisiin moottoreihin verrattuna lukuisia etuja, kuten paremman polttoainetehokkuuden ja suuremman tehon. Ne vaativat kuitenkin useammin huoltoa ja niiden korjaaminen voi - ikävä kyllä - olla kalliimpaa. Noudattamalla valmistajan huoltoaikataulua sekä asioimalla ammattilaisen liikkeessä voit varmistaa, että autosi toimii sujuvasti ja luotettavasti myös tulevina vuosina.


Asiantuntevan TSI- ja TFSI-moottoreiden huollon lisäksi, me - Takoraudan Autohuollossa suoritamme erilaisia huolto- ja korjaustöitä, kuten; öljynvaihdot, jarrujen huollot, ilmastointihuollot, määräaikaishuollot sekä vaihteistojen korjaukset. Huollon ajaksi tarjoamme sijaisauton veloituksetta!


Toimipaikkamme sijaitsee Helsingin Malmilla, Kehä 1:n yhteydessä, johon on varsin helppoa saapua monesta suunnasta Pääkaupunkiseudulta. Myös kauemmaltakin! Katso tarkemmat ajo-ohjeet.


Ota yhteyttä ja kysy lisää!


Puh. 045 143 1433

Ma-Pe: 9-17, La-Su: Suljettu


2,121 views

Recent Posts

See All

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page