top of page
Search
  • Writer's pictureTakoraudan Autohuolto

Oikeus Korjata-liike: Autoilijan valinnanvapaus!

Updated: May 28, 2023

Teknologisen kehityksen aikakaudella omistajuuden käsite on ajautunut pulaan. Fyysisen omistuksen lisäksi, kaiken järjen mukaan sen pitäisi - edelleen - sisältää myös mahdollisuuden korjata ja muuttaa tavaroitamme sekä koneitamme, parhaaksi katsomallamme tavalla. Näin ei ikävä kyllä ole - ainakaan vielä.


Oikeus Korjata-aloite on noussut keskeiseksi kansalaisliikkeeksi, joka puolustaa kuluttajien vapautta korjata omaisuuttaan - erityisesti autoteollisuudessa!


Lue lisää liikkeen alkuperästä, sen vaikutuksia autoteollisuuteen, sekä miten EU reagoi tähän voimmakkaaseen, kansalaisaloitteeseen.

Oikeus Korjata-liike: Autoilijan valinnanvapaus!

Oikeus Korjata-liike: Mistä on kyse?


Oikeus Korjata (Right to Repair) - on kuluttajalähtöinen liike, jonka tavoitteena on antaa yksityishenkilöille laillinen oikeus korjata ajoneuvonsa, taikka laitteensa - ilman tarpeettomia esteitä. Siinä korostetaan, että on tärkeää edistää kilpailukykyisiä korjausmarkkinoita, sekä antaa kuluttajille mahdollisuus valita, missä he korjaavat ajoneuvojansa. Myös tarjota mahdollisuus saada korjausoppaita, erikoistyökaluja sekä varaosia.


Miten nämä "tarpeettomat esteet" näkyvät autokorjaamoissa?


Esimerkiksi Tesla ei suostu myymään alkuperäisiä varaosia, jos tietty auto, mihin osa on tarkoitettu - on niin sanotusti "lunastettu pois pelistä". Heillä on tähän omia, tärkeitä syitään - mutta ikävä kyllä, suurin niistä on rahastus sekä liikevaihdon kiihdyttäminen. Tämä on toki ristiriitainen viesti, silloin kun Teslaa pidetään yhtenä vastuullisimmista autonvalmistajista maailmassa!


Miettikääpä tilannetta: Tesla-auto on poistettu pelistä, vaikkapa yhden varaosakokonaisuuden vaurion takia. Semmoisen varaosakokonaisuuden, jonka korjaaminen ei olekkaan vakuutusyhtiölle taloudellisesti kannattavaa. Ja salakavalat vakuutusyhtiöt pelaavatkin tässä merkittävän roolin!


Noh, auto jota pystyttäisiin aivan mainiosti korjata - joutuu romuttamoon tai varaosiksi. Ei kuulosta tavallisen ihmisen korviin, kovin vastuulliselta käytännöltä. Mutta näin siinä käy, koska alkuperäisiä osia lunastettuun autoon - ei vaan Teslalta saa!


Toinen esimerkki on jarrusatuloiden avaaminen: Jotkut uusien autojen valmistajat suorastaan pakottavat auto-omistajiaan suuntaamaan valtuutettuun korjaamoon, tekemään mitä pienempiä korjauksia - kuten jarrupalojen vaihdot. Kustannus on silloin suhteessa yksityiseen korjaamoon - tähtitieteellinen. Eikä siinä kaikki: odotusaika viikkoja ja kaikki tuo raha valuu takaisin autonvalmistajalle. Onko reilua?


Oikeus Korjata-liikkeen synty ja kehitys


Liikkeen juuret juontavat 2000-luvun alkuun USA:aan, jolloin suuret teknologiayritykset alkoivat toteuttaa ikäviä strategioitaan, joilla rajoitettiin kolmansien osapuolten tekemiä korjauksia.


Liike sai merkittävää vauhtia, kun Repair.orgin ja iFixitin kaltaiset järjestöt, alkoivat ajaa lainsäädäntötoimia. Näillä "kansalaisaloitteilla" tavoitettiin korjaustietojen, erikoistyökalujen, sekä ylipäätänsä korjausoikeuden - oikeudenmukainen saatavuus. Liike on sittemmin laajentunut kattamaan monia eri toimialoja, myös autoteollisuuden - tavallaan..


Yksityisen Korjaamon rooli


Right to Repair -aloitteella on erityistä merkitystä autoteollisuudessa, jossa ajoneuvojen valmistajat ovat perinteisesti pitäneet korjaukset, sekä diagnostiikan tiukassa valvonnassaan.


Nykyaikaisissa autoissa on monimutkaisia järjestelmiä, jotka tekevät korjauksista haastavampia, ilman pääsyä omistusoikeudellisiin ohjelmistoihin sekä tietoihin. Puhumattakaan erikoistyökaluista - joita ei vaan myydä kenellekkään..


Kuluttajien mahdollisuus valita, missä ajoneuvonsa korjataan, ja saada kohtuuhintaisia varaosia - on noussut keskeiseksi huolenaiheeksi maailmassa.


Vaikutukset eri toimialoille


Kansalaisliikkeellä on vaikutuksia useisiin aloihin. Esimerkiksi elektroniikkavalmistajat ovat joutuneet tiukan tarkastelun kohteeksi, koska he ovat luoneet laitteita, joiden vanheneminen on tarkkaan ajoitettu! Eli korjauskelpoisuus on sitä kautta rajoitettu nollaan.


Myös maatalousalalla on haasteita, sillä maanviljelijät kohtaavat esteitä traktoreidensa korjaamisessa, koska korjausoppaita, taikka erikoistyökaluja ei vaan ole saatavilla. Kokonainen sato voi siis pilaantua, jos valtuutettu mekaanikko saapuukin vasta viikon päästä! Tässä on vastuullisuus kaukana.


EU:n vastaus ongelmaan ja lainsäädännön kehitys


EU on tunnustanut kansalaisliikkeen merkityksen ja ryhtynyt toimiin ongelman ratkaisemiseksi. Maaliskuussa 2021, EU ehdotti uutta lainsäädäntöä, jonka tavoitteena on luoda korjaamisoikeudelle yhdenmukaistettu kaava. Tämä kaava kattaisi laajan valikoiman kuluttajatuotteita, kuten; älypuhelimet, tabletit ja kodinkoneet.. Ehdotetuilla säädöksillä pyritään parantamaan varaosien saatavuutta, tarjoamaan korjaustietoa, sekä parantamaan tuotteiden kestävyyttä ja kierrätettävyyttä.


Kuitenkin autoteollisuus panee hanttiin!


Usko tai älä, autoteollisuus on yksi maailman kovimmista lobbaajista - energiateollisuuden rinnalla. Itse autoteollisuuden bisnesmalli on erittäin laaja: autojen myynnistä - palveluihin sekä varaosien myyntiin vuosia eteenpäin. Että rahaa siellä kyllä riittää - voitelemaan politiikkoja..


Vastuullisena kuluttajana - kysy siis uuden auton kaupoilla: Miten vapaavalintainen korjaaminen on huomioitu, tässä automallissa?


Oikeus Korjata-liike on saanut maailmanlaajuista jalansijaa, ja se on haastanut vakiintuneita normeja, eri teollisuudenaloilla.


Kansalaisliikkeen kannattajat väittävät, että kuluttajien oikeus korjata omaisuuttaan edistää kestävyyttä, vähentää romua ja edistää kilpailukykyisiä markkinoita. Ja tämähan on selvä!


Me - Takoraudan Autohuollossa välitämme meidän planeetastamme sekä ihmisistämme. Olemme sitoutuneita vastuullisiin käytäntöihin ja suosimme korjaamista - korvaamisen sijaan. Lue lisää meidän vastuullisuudestamme tästä.


Kysy meiltä lisää korjaamisen valinnanmahdollisuuksistasi, juuri Sinun autollesi!


Suoritamme erilaisia huolto- sekä korjaustöitä, kuten; öljynvaihdot, jarrujen huollot, määräaikaishuollot sekä vaihteistojen korjaukset. Huollon ajaksi tarjoamme sijaisauton veloituksetta.


Toimipaikkamme sijaitsee Helsingin Malmilla, Kehä 1:n yhteydessä, johon on varsin helppoa saapua monesta suunnasta Pääkaupunkiseudulta - myös kauemmaltakin. Tervetuloa!


Puh. 045 143 1433

Ma-Pe: 9-17, La-Su: Suljettu


18 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page