top of page
Search
  • Writer's pictureTakoraudan Autohuolto

Ilmastointi rikki? Tutustu yleisimpiin merkkeihin

Updated: May 25, 2023

Suomen kuuma kesä saapuu yleensä yllättäen. Eipä siinä mittään - AC täysille! Mutta mitä sitten, kun tuo virkistävä tuulahdus muuttuu haaleaksi pettymykseksi? Älä stressaa - me autamme sinua tunnistamaan merkit siitä, että autosi ilmastointi kaipaa huoltoa!

Ilmastointi rikki?: Tutustu yleisimpiin merkkeihin

Huoltotarpeen yleisimmät merkit


► Riittämätön jäähdytys:

Tietysti, yksi ilmeisimmistä merkeistä siitä, että autosi ilmastointijärjestelmä kaipaa huoltoa - on kylmän virtauksen puute. Ei tarvitse olla rakettisuunnittelija tunnistaakseen tämän. Mutta siinä on myös erikoisuutensa! Jos kylmä häviää - se yleensä tapahtuu vähitelleen. Tämä johtuu pikkuvuodoista järjestelmässä, taikka kylmäaineen (r134a) kemian rakennemuutoksista ajan myötä. Tämä "kylmän kuolema" on niin hidasta, että Sinä et huomaisi, jos kylmää on enää puolet vähemmän, kuin joskus oli. Eli säännöllinen järjestelmän tarkistus sekä täyttö on suositeltavaa.


Huom! Auton vuotava ilmastointijärjestelmä on myös ympäristöhaitta. Kylmäaineen (r134a) ei missään tapauksessa pitäisi päästä ilmastoon! Eli säännöllinen ilmastoinnin huolto on myös vastuullinen teko. Lue lisää autokorjaamojen vastuullisuudesta.


Jos siis huomaat säätäväsi jatkuvasti AC:n säätöjä turhaan - on aika ryhtyä toimiin. Älä tyydy tunkkaiseen ilmaan, kun ansaitset virkistävän tuulahduksen. Varaa siis aika ilmastoinnin täyttöhuoltoon nyt.


► Heikko ilmavirta:

Toinen merkki ilmastointijärjestelmän ongelmista on heikko ilmavirta. Jos huomaat, että ilmanvirtauksen voimakkuus vähenee - se on merkki siitä, että jokin on vialla. Ehkä kyse on tukkeutuneesta raitisilmasuodattimesta, taikka viallinen tuuletin. On aika rullata ikkunat alas ja antaa raikkaan ilman johdattaa sinut ammattitaitoisen korjaamon luokse!


► Epämiellyttävät hajut:

Tuleeko puhaltimista epämiellyttäviä hajuja, kun kytket ilmastoinnin päälle? Jos sinua tervehtii homeinen, multainen, tai jopa pistävä haju - on todennäköistä, että ilmastointijärjestelmäsi tarvitsee erikoista huomiota. Nämä hajut voivat viitata bakteerien, taikka homeen kasvuun järjestelmässä. Nämä ikävät "vieraat" eivät ainoastaan heikennä ilmanlaatua - vaan vaikuttavat myös ajokokemukseesi. Raikas, puhdas ilma on tärkeää sekä viihtyvyytesi, että terveytesi kannalta. Etenkin allergikoilla voi olla hankalaa olla semmoisessa autossa.


► Oudot äänet:

Kun käynnistät autosi ilmastoinnin, sen pitäisi humista hiljaa. Jos kuitenkin havaitset outoja ääniä, kuten kolinaa, surinaa tai hiomista - se on merkki tuuletinongelmista, taikka vieraista asioista tuuletuskanavissa. Nämä äänet voivat myös johtua kuluneesta kompressorista, taikka järjestelmän löysistä osista. Niiden huomiotta jättäminen voi johtaa laajempiin, sekä kalliimpiin autosi ilmastoinnin korjauksiin, myöhemmin.


► Vesivuoto:

Oletko huomannut veden kerääntyvän matkustajan puolen lattialle? Tämä ei ole normaalia ja viittaa ilmastointijärjestelmän ongelmaan. Vesivuoto voi johtua tukkeutuneesta kondenssiveden tyhjennysputkesta tai viallisesta kondenssiveden hallintajärjestelmästä. On erittäin tärkeää puuttua tähän ongelmaan nopeasti, jotta ajoneuvosi sisätilat eivät vaurioidu. Kesällä home alkaa kasvamaan varsin nopeasti sisätilakosteuden takia!


Huom! Jos huomaan nestettä matkustajan puoleisella lattialla talvella - kyse on todennäköisesti lämmönvaihtoelementin vuodosta. Tämä on jo ikävämpi juttu - se tarkoittaa, että moottorin jäähdytysneste vuotaa matkustamoon. Ota heti yhteyttä korjaamoliikeeseen!


Auton ilmastointijärjestelmän ylläpito


Nyt kun Sinulla on tietoa siitä, kuinka tunnistaa autosi ilmastointijärjestelmän ongelmat - katsotaanpa joitakin huoltovinkkejä:


► Säännölliset tarkastukset:

Aikatauluta rutiinitarkastukset ammattitaitoisen liikkeen kanssa, jotta mahdolliset ongelmat löydetään, ennen kuin ne laajenevat. Ammattitaitoinen huolto voi pidentää ilmastointijärjestelmän käyttöikää, sekä varmistaa raikkaan ilman saatavuuden, Sinulle. Esimerkiksi Auton Vuosihuolto on oiva setti palveluja, vastaavaa rutiinitarkastusta varten.


► Vaihda raitisilmasuodattimet:

Vaihda autosi raitisilmasuodatin säännöllisesti, valmistajan suositusten mukaisesti. Puhtaat suodattimet mahdollistavat asianmukaisen ilmavirran sisätiloihin, estävät epäpuhtauksien pääsyn järjestelmään, sekä auttavat ylläpitämään ilmastoinnin tehokkuutta kokonaisuudessaan. Allergikoille myös suosittelemme aktiivihiilisuodattimet, normaalien tilalle.


► Käytä ilmastointijärjestelmääsi ympäri vuoden:

Käytä AC:tä säännöllisesti ympäri vuoden, jotta järjestelmän tiivisteet eivät pääse kuivumaan. Jopa kylmempinä kuukausina ilmastoinnin käyttäminen muutaman minuutin ajan, voi auttaa ehkäisemään mahdollisia ongelmia ensi kesällä!


Johtopäätökset


Autosi ilmastointijärjestelmä on arvokas koneisto, joka tarjoaa mukavuutta Suomen kuumina kesinä, sekä tekee ajokokemuksesta miellyttävän. Ole tarkkaavainen järjestelmän ongelmien merkeistä. Noudattamalla olennaisia huoltovinkkejä - voit varmistaa, että voit aina voittaa kesän kuumuuden. Pysy siis viileänä ja aja eteenpäin!


Kuitenkin jos epäilet häikkää autosi ilmastoinnissa - ota yhteyttä ammattitaitoiseen huoltopalveluun. Ilmastointihuoltojen lisäksi, me - Takoraudan Autohuollossa suoritamme erilaisia huolto- sekä korjaustöitä, kuten; öljynvaihdot, jarrujen huollot, määräaikaishuollot sekä vaihteistojen korjaukset. Huollon ajaksi tarjoamme sijaisauton veloituksetta!


Toimipaikkamme sijaitsee Helsingin Malmilla, Kehä 1:n yhteydessä, johon on varsin helppoa saapua monesta suunnasta Pääkaupunkiseudulta. Myös kauemmaltakin!


Ota yhteyttä ja varaa aika ilmastointihuoltoon!


Puh. 045 143 1433

Ma-Pe: 9-17, La-Su: Suljettu


379 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page