top of page
Search
  • Writer's pictureTakoraudan Autohuolto

Kytkin: Mitä sinun on tiedettävä sen korjauksesta?

Updated: May 14, 2023

Jos ajat manuaalivaihteisella autolla, tunnet todennäköisesti kytkimen merkityksen. Se on kriittinen komponentti, joka siirtää voiman - vaihteistoon ja mahdollistaa vaihteiden vaihtamisen sujuvasti ajon aikana.

Kytkin: Mitä sinun on tiedettävä sen korjauksesta?

Ajan myötä kytkin voi kuitenkin kulua ja vaatia korjausta tai vaihtoa. Kytkinpaketin toimintaperiaate on kulutuspintojen kosketus, eli kitka. Tämä ikävä kyllä tarkoittaa, että kytkimen vaihdon tarve tulee jokaiselle autolle, jossain vaiheessa sen elämää.


Tässä joitakin merkkejä siitä, että autosi kytkin saattaa olla korjauksen tai vaihdon tarpeessa:


Vaihteiden vaihtamisen vaikeus: Jos vaihteita on vaikea vaihtaa, tai jos keppi tuntuu löysältä tai horjuvalta - tämä voi viitata kytkinongelmaan. Ensin, katse saattaa kiinnittyä vaihteisiin, mutta se ei välttämättä ole syy ongelmiin - onneksi. Kytkin on kriittinen komponentti, joka tekee tiivistä yhteistyötä vaihteiden kanssa, eli vian alkuperää on joskus vaikeaa todeta itse. Eli kumpi on syyllinen vikaan? Tämä selviää helposti ammatilaisen tarkastuksessa.


Palavan haju: Jalkatilasta tai moottoritilasta tuleva ikävä haju voi olla merkki siitä, että kytkin luistaa, eikä enää kytkeydy kunnolla. Kyseinen haju on hyvin tyypillinen. Kyseessä ei kuitenkaan ole tavallinen tulipalon haju. Kun tämän erikoisen hajun haistaa ensimmäisen kerran - tajuaa mistä on kyse. Eikä unohda sitä hajua ikinä, vaikka ei myöhemmin pystyisikään sitä kuvailemaan muilla sanoilla, kuin "palavan haju".


Käytännössä tamä tarkoittaa, että kytkin on saatettu elämänsä loppupäähän, ylikuormittamalla sitä. Pahin ylikuormitus on esimerkiksi ylämäkistartit raskaiden kuormien kanssa, kuten veneiden ja asuntovaunujen vedossa.


Äänet: Jos kuulet outoja ääniä, kuten hiomista tai kolinaa, kun vaihdat vaihteita, tämä voi olla merkki siitä, että kytkin on vaihdettava. Mutta nämä äänet voivat myös johtua vaihdelaatikon ongelmista. Periaatteessa ongelman voi selvittää itsekin, tarkkailemalla miten äänet muuttuu, kun nostat ja lasket kytkintä, ilman vaihteiden vaihtamista. Mutta todellinen tuomio selviää vain ammatilaisen tarkastuksessa.


► Tärinä: Jos kytkinpoljin tärisee, kun painat sitä alas, se voi olla merkki kuluneesta kytkimen laakerista. Ota pikemmiten yhteytta ammattitaitoiseen korjaamoon.


Jos autossasi on jokin näistä ikävistä oireista, on tärkeää, että ammattitaitoinen mekaanikko tarkastaa kytkimen. Hän voi diagnosoida ongelman ja suositella tarvittavia korjauksia, jotta autosi pääsee taas turvallisesti liikkeelle.


Kytkin on niin sanottu "kulutusosa", eli sen korjauksessa ei ole mitään pelättävää. Sen korjaaminen on täysin normaalia mille tahansa manuaalivaihteiselle autolle. Kustannukset eivät yleensä ole suuria, mutta tämä työ vaatii muiden osien irrottamista tai "siirtämistä".


Vinkki! Alustan osia yhdellä puolella pitää yleensä siirtää kytkintyön yhteydessä. Kannattaa siis tiedustella korjaamossa mitä muuta "pientä" voisi korjata tai vaihtaa kytkinkorjauksen aikana. Tällä tavalla säästät kustannuksissa tulevaisuudessa, sillä tiettyjä irrotustöitä ei tarvitsekaan tehdä kahteen kertaan lyhyen ajan sisällä. Työaika kuitenkin maksaa saman verran, riippumatta mihin palikoihin autossa pitäisi päästä käsiksi - kytkimeen vai kampiakselin tiivisteeseen! Tämä on myös vastuullinen tapa suunnitella auton korjauksia.


Autosi kytkimen korjaamisen yrittäminen omin voimin voi olla vaarallista ja johtaa lisävahinkoihin. Käytännössä myös aika mahdotonta ilman nosturia. Sekä, silloin kun vaihteet irrotetaan moottorista, vaaditaan vaihteiston asianmukaista ja turvallista tuentaa alapuolelta. Se meinaa painaa jonkun verran..


On tärkeää jättää kytkimen korjauspalvelut kokeneille ammattilaisille, joilla on tarvittavat työkalut ja asiantuntemus työn tekemiseen. Kun valitset autokorjaamoa kytkimen korjausta varten, etsi hyvämaineinen korjaamo, jossa on pätevien mekaanikkojen tiimi. Varmista, että heillä on kokemusta työskentelystä juuri sinun autotyyppisi kanssa ja että he vastuullisesti käyttävät laadukkaita osia mahdollisissa vaihdoissa.


Kytkinkorjausten lisäksi, me - Takoraudan Autohuollossa suoritamme erilaisia huolto- ja korjaustöitä, kuten; öljynvaihdot, jarrujen huollot, ilmastointihuollot, määräaikaishuollot sekä vaihteistojen korjaukset. Huollon ajaksi tarjoamme sijaisauton veloituksetta!


Toimipaikkamme sijaitsee Helsingin Malmilla, Kehä 1:n yhteydessä, johon on varsin helppoa saapua monesta suunnasta Pääkaupunkiseudulta. Myös kauemmaltakin!


Ota yhteyttä ja pyydä tarjous kytkimen korjauksesta!


Puh. 045 143 1433

Ma-Pe: 9-17, La-Su: Suljettu


322 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page