top of page
Search
  • Writer's pictureTakoraudan Autohuolto

Mekatroniikan ja DSG:n välisen eron ymmärtäminen

Updated: May 14, 2023

Mekatroniikka ja DSG ovat kaksi termiä, joita käytetään autoteollisuudessa ja korjaamoissa, usein vaihdellen. Tämä aiheuttaa sekaannusta auton omistajien keskuudessa. Vaikka nämä kaksi järjestelmää saattavat vaikuttaa olevan sama asia, ne ovat kuitenkin eri osakokonaisuuksia, ja niillä on eri rooli auton voimansiirron toiminnassa.

Mekatroniikan ja DSG:n välisen eron ymmärtäminen

Lyhyesti - mekatroniikalla tarkoitetaan järjestelmää, jossa yhdistyvät mekaaniset ja elektroniset komponentit voimansiirron eri toimintojen ohjaamiseksi. Näitä ovat muun muassa vaihteisto, moottori ja muut järjestelmät.


Toisaalta, DSG on lyhenne sanoista Direct Shift Gearbox, joka on eräänlainen automaattivaihteistojärjestelmä, joka käyttää kahta kytkintä vaihteiden nopeaan ja sujuvaan vaihtamiseen.


DSG:n historia: VAG-konsernin autojen "akillesjänteenä" tunnettu DSG on saanut aikoinaan pahan maineen. Kyseessä oli VAG:n DSG-järjestelmän ensimmäisiä versioita, joissa kytkinpaketit olivat niin sanotusti "kuivat". Tämä vaihteisto oli epäluotettava ja monille jopa pelottava. Monet autojen ostajat olivat epäiliväisiä hankkimaan ajoneuvoja DSG-vaihteistolla. Myöhemmin tämä ongelma kuitenkin korjattiin "märillä" kytkimillä, sekä muilla parannuksilla.


Nykyään DSG-vaihteisto on varsin luotettava ja ajomukavuus on huippuluokkaa. Sujuvan ja huomaamattoman vaihteiden vaihtamisen lisäksi, fiksu mekatroniikka-järjestelmä mahdollistaa korkeampia tehoja, polttoainesäästöjä ja erilaisia "ajomoodeja". Nämä ovat DSG-vaihteiston etuja, joihin esimerkiksi vastaava CVT-vaihteisto (Continuously Variable Transmission) ei pysty.


Mekatronisesti ohjatut automaattivaihteistot parantavat lisäksi yleistä ajoturvallisuutta. Järjestelmä voi mukautua automaattisesti erilaisiin olosuhteisiin ja parantaa ajoneuvon kokonaishallintaa haasteellisissa tilanteissa. Esimerkiksi liukkaalla tiellä ajettaessa mekatroninen järjestelmä voi havaita olosuhteet ja säätää vaihteistoa varmistaakseen, että ajoneuvon pito ja vakaus säilyvät.


Lisäksi mekatroniset järjestelmät voivat auttaa ehkäisemään onnettomuuksia tekemällä yhteistyötä auton muiden kehittyneiden ominaisuuksien kanssa, kuten; mukautuvan vakionopeudensäätimen-, kaistavahtijärjestelmän- sekä törmäyksenestojärjestelmän kanssa.


Näiden etujensa ansiosta ei ole ihme, että yhä useammat autonvalmistajat käyttävät ajoneuvoissaan mekatronisia järjestelmiä ohjaamaan voimansiirtoa.


Onko mekatroniikan ja DSG:n välillä siis eroa, vai ovatko ne osia samaa järjestelmää?


Vastaus on, että ne ovat kaksi erillistä järjestelmää, jotka toimivat yhdessä varmistaakseen auton optimaalisen suorituskyvyn. Jos emme ota huomioon kuljettajan ajotavat - suorituskyky sekä taloudellisuus riippuu pitkälti siitä, miten vaihteet vaihtuu ja miten voimaa siirretään moottorista - renkaisiin asti. Mekatroniikka toimii voimansiirron aivoina, jotka ohjaavat erilaisia mekaanisia ja elektronisia järjestelmiä, kun taas DSG hoitaa nimenomaan vaihteistoa.


On tärkeää huomata, että mekatroniikka on monimutkainen järjestelmä, ja sen ongelmat voivat vaikuttaa auton kokonaissuorituskykyyn tai jopa aiheuttaa ajon keskeyttämisen. Onneksi tämä järjestelmä osaa myös ilmoittaa itse, mikäli vikaa ilmestyy.


Jos siis huomaat näitä ikäviä ilmoituksia ja ongelmia autosi vaihteiden vaihdossa, kiihtyvyydessä tai muissa mekaanisissa tai elektronisissa toiminnoissa, on tärkeää ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen autokorjaamoon.


Me, Takoraudan Autohuollossa olemme erikoistuneet huoltamaan ja korjaamaan VW, Skoda, Audi sekä Seat -ajoneuvoja. VAG-konsernin autot ovat erikoisalaamme ja niin myös DSG sekä mekatroniikka.


Paikannamme ja korjaamme mekatroniikkavikoja ammattitaidolla, kokemuksella ja intohimolla. Meidän kanssamme voit olla varma, että tämä monimutkainen järjestelmä saa tarvittavaa ja osaavaa huomiota.


Toimipaikkamme sijaitsee Helsingin Malmilla, Kehä 1:n yhteydessä, johon on varsin helppoa saapua monesta suunnasta Pääkaupunkiseudulta - myös kauemmaltakin. Tervetuloa!


Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!


Puh. 045 143 1433​

Ma-Pe: 9-17, La-Su: Suljettu


770 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page