top of page
Search
  • Writer's pictureTakoraudan Autohuolto

Mitä pitäisi tietää Ford EcoBoost -moottorista ja sen jakohihnasta?

Updated: Jul 8

Jos olet hankkimassa autoa, todennäköisesti olet kuullut Fordin EcoBoost-moottoreista. Näitä voimanpesiä on ylistetty niiden vaikuttavasta suorituskyvystä, polttoainetehokkuudesta sekä luotettavuudesta. Mutta mitä EcoBoost-moottorit tarkalleen ovat? Mitkä ovat niiden edut sekä ongelmat ja mitä sinun on tiedettävä niistä, ennen auton hankintaa?

Mitä pitäisi tietää Ford EcoBoost -moottorista ja sen jakohihnasta?

Mikä on Ford EcoBoost?


Fordin EcoBoost-moottorit ovat turboahdettuja, suorasuihkutuksella varustettuja bensiinimoottoreita, jotka ovat suunniteltu tuottamaan tehoa ja polttoainetehokkuutta, suorituskyvystä tinkimättä. Niitä on saatavana eri kokoisina - suosituimmasta, pienestä 1,0-litraisesta (kolmisylinterisestä) - aina tehokkaaseen 3,5-litraiseen V6-moottoriin.


Ford EcoBoost-moottorin edut


Ensinnäkin EcoBoost-moottorit tarjoavat erinomaisen, niin kutsutun teho-painosuhteen, mikä tavallisella kielellä tarkoittaa, että ne voivat tuottaa enemmän tehoa vähemmällä polttoaineella. Kuulostaa fantastiselta, mutta näin se on ja kohta kerromme miksi.


Enemmän tehoa vähemmällä tietysti tarkoittaa parempaa taloudellisuutta, mikä on hyvä asia Sinun lompakollesi sekä ympäristölle. Vastuullisuus autoilussa on nykyään varsin tärkeä asia!


Lisäksi EcoBoost-moottorit ovat tunnettuja pehmeästä ja nopeasta tehonsiirrosta, mikä tekee ajamisesta miellyttävämpää - kannattaa siis kokeilla!


Bensiinin suorasuihkutus sylinteriin ja suoraan männän pinnalle mahdollistaa korkeamman puristussuhteen, jonka avulla saavutetaan korkeampaa tehokkuutta per bensiinin litrayksikkö ja sitä kautta - tietysti - parempaa taloudellisuutta.


Suoraruiskutusteknologia


Suoraruiskutusmoottoreissa polttoaine syötetään suoraan palotilaan sen sijaan, että se ennakkoon sekoitettaisiin ilman kanssa imusarjassa.


Suorasuihkutusmoottoreilla on useita etuja perinteisiin moottoreihin nähden. Yksi tärkeimmistä eduista on parempi polttoainetehokkuus, sillä polttoaineen tarkka syöttö männän keskelle, puristussyklin juuri oikeeseen aikaan - mahdollistaa paremman palamisen, sekä vähentää polttoaineen hukkaa. Eli taloudellisuus on huippuluokkaa! Tämä voi siis parantaa polttoaineen kulutusta jopa 20% perinteisiin ruiskutusmoottoreihin verrattuna.


Lisäksi moottorit, kuten Ford EcoBoost vähentävät päästöjä, koska polttoaineen tarkka syöttö mahdollistaa paremman polttoaineen palamisen hallinnan ja vähentää pakokaasujärjestelmään pääsevän palamattoman polttoaineen määrää. Palamaton polttoaine perinteisessa moottorissa on juuri se ympäristöhaaste, miksi katalysaattorit keksittiin!


Suoraruiskutusmoottoreihin voi kuitenkin liittyä myös joitakin haasteita. Korkeapaineinen polttoaineen ruiskutusjärjestelmä vaatii monimutkaisempia ja kalliimpia komponentteja, ja sitä voi olla vaikeampi huoltaa. Lisäksi - yllättäen - tämä ympäristöystävällinen teknologia voi aiheuttaa enemmän hiukkaspäästöjä! Tämä vaatii ylimääräisiä jälkikäsittelyjärjestelmiä EU:n päästömääräysten noudattamiseksi.


Eli katalysaattorin lisäksi - putkessa voi olla jotain muutakin erikoista, kuten esimerkiski on pitkään ollut Diesel-autoissa. Diesel-moottorit ovat siis olleet kautta aikojaan suoraruiskutusjärjestelmiä - siinä polttoaineena toimii vaan erilainen aine (Diesel) verratuna EcoBoost-bensiinimoottoreihin.


Kaiken kaikkiaan suoraruiskutusmoottorit tarjoavat paremman hyötysuhteen, tehon sekä päästöjen hallinnan, mutta niiden suorituskyvyn optimoiminen ja haittojen vähentäminen edellyttävät huolellista suunnittelua autonvalmistajilta. Sekä tietysti erityistä asiantuntevuutta autokorjaamoissa!


Ford EcoBoost-moottorin ongelmat


Kuten missä tahansa, uudessa ja monimutkaisessa teknologiassa - myös tässä moottorissa on ongelmia, joista on syytä olla tietoinen, ennen auton ostoa.


Siis: suoraruiskutusjärjestelmä litrasessa koneessa, sitä kautta korkempi puristussuhde, sekä siitä johtuva korkempi lämpö, sekä rasitus koko rakenteeseen on haaste!


Yleisin Fordin EcoBoost-moottoreiden ongelma - yllättäen - liittyy tavalliseen jakohihnajärjestelmään. Jakohihna on moottorin kriittinen osa, joka varmistaa, että venttiilit ja männät toimivat synkronoidusti, eivätkä tormää toisiinsa sylinterin kammiossa. Jos jakohihna pettää - se voi aiheuttaa vakavia vaurioita männille sekä jakopäälle ja johtaa erittäin kalliisiin korjauksiin. Puhumattakaan tielle jätöstä ja hinauspalveluun turvautumisesta..


Ford EcoBoost-moottorin korkeamapi puristussuhde sylintereissa rasittaa jakohihnaa enemmän, kuin oli "suunnittelijoiden piirustuksen" perusteella odotettu. Tästä johtuen hihnan kuluminen voi aiheuttaa katkeamisen tai luistamisen normaalia useammin, mikä varmasti johtaa erittäin vakavaan moottorivaurioon.


Vastuuttoman autokorjaamon jälki


Ford EcoBoost-moottorin ongelmana on myös se, että jakohihna sijaitsee ahtaassa tilassa, joten siihen on vaikea päästä käsiksi. Eli suomeksi se on "oikeasti vaikea vaihtaa"! Vastuuttoman ja ammattitaidottoman yrittäjän liikeessä tehdystä jakohihnan vaihtotyöstä, voi Sinulle muodostua kalliita ongelmia.


Lisäksi, ikävä kyllä, jotkut autonomistajat itse saattavat laiminlyödä jakohihnan vaihtamisen suositelluin väliajoin, mikä voi myös johtaa ongelmiin seuraavalle omistajalle. Ennen käytetyn auton ostamista kannattaa aina tehdä kuntotarkistus autohuoltoliikeessä!


Mitä voidaan siis tehdä Ford EcoBoost -moottorin jakohihnaongelmien ehkäisemiseksi?


Ensinnäkin on tärkeää noudattaa valmistajan suosittelemaa huolto-ohjelmaa ja vaihtaa jakohihnan sekä kiristimen, suositelluin väliajoin. Eivät he autovalmistajat huvikseensa niitä vaihtoaikatauluja kirjoittele!


Varmista lisäksi, että viet ajoneuvosi luotettavalle mekaanikolle, jolla on kokemusta EcoBoost-moottoreiden korjauksista. Sillä kyseinen teknologia vaatii erityistä asiantuntemusta!


Yhteenvetona voidaan todeta, että Ford EcoBoost -moottorit ovat mahtavaa teknologiaa, joka tarjoaa erinomaista suorituskykyä, polttoainetehokkuutta ja luotettavuutta! On kuitenkin tärkeää olla tietoinen jakohihnan mahdollisista ongelmista ja pitää huolen siitä, että huolto- ja korjaustoimenpiteet tehdään erikoistuneessa autokorjaamossa - ajallaan. Oikealla huomiolla Ford EcoBoost-moottorisi tarjoaa vuosien ongelmattoman sekä edullisen ajonautinnon!


Vaativien Ford EcoBoost-moottoreiden korjausten lisäksi, me - Takoraudan Autohuollossa suoritamme erilaisia huolto- ja korjaustöitä, kuten; jakohihnavaihdot, öljynvaihdot, jarrujen huollot, ilmastointihuollot, määräaikaishuollot sekä vaihteistojen korjaukset. Huollon ajaksi tarjoamme sijaisauton veloituksetta!


Toimipaikkamme sijaitsee Helsingin Malmilla, Kehä 1:n yhteydessä, johon on varsin helppoa saapua monesta suunnasta Pääkaupunkiseudulta - myös kauemmaltakin. Tervetuloa!


Ota yhteyttä ja kysy lisää!


Takoraudantie 1, 00700 Helsinki

takoraudanautohuolto@gmail.com

Puh. 045 143 1433

Ma-Pe: 9-17, La-Su: Suljettu


Katso kaikki vinkit ►

655 views

Recent Posts

See All
bottom of page