top of page
Search
  • Writer's pictureTakoraudan Autohuolto

Kannattaako huolestua Check Engine -valosta?

Updated: Jul 6, 2023

Kuvittele tilanne: Ajelet kivasti ja suosikkimusiikkisi soi, kun yhtäkkiä kojelaudassa näkyy kirkas, ikävä, varoitusvalo - joka kiinnittää huomiosi. Ryhdytkö välittömästi toimiin ongelman ratkaisemiseksi vai "annatko olla"? Jos sinulla on kiusaus jättää tuo ärsyttävä pieni varoitusvalo huomiotta, mieti uudestaan! Kerromme, miksi autosi vikavalojen huomiotta jättäminen on huono idea. Se voi vaarantaa turvallisuutesi, tyhjentää lompakkosi sekä pahimmillaan jättää sinut tienvarteen.

Kannattaako huolestua Check Engine -valosta?

Turvallisuutesi on tärkeää


Autosi kojelaudan vikavalot (esim. Check Engine) eivät ole olemassa vain ärsyttääkseen Sinua. Ne on suunniteltu varoittamaan Sinua ajoneuvosi mahdollisista, teknisista ongelmista, jotka voivat jopa vaarantaa turvallisuutesi! Jokainen merkkivalo, aina kuuluisasta Check Engine-valosta rengaspainevaroitukseen, edustaa autosi elintärkeää järjestelmää, joka kertoo vaativansa huomiota nyt.


Mitä erilaiset auton vikavalot tarkoittavat?


Autojen vikavalojen merkitys vaihtelee ajoneuvon merkin ja mallin mukaan, mutta on olemassa useita yleisiä vikavalojen kuvakkeita, joita saatat nähdä autossasi.


Tässä on joitakin yleisimpiä autojen vikavaloista ja niiden merkitys:


Tarkista moottori -merkkivalo (Check Engine): Tämä, usein moottorin muotoinen valo osoittaa, että moottorissa tai päästöjen hallintajärjestelmässä on ongelma. Sen voi laukaista esimerkiksi jopa löysä bensakorkki, taikka viallinen anturi tai vakavampi moottoriongelma. On suositeltavaa antaa ajoneuvo diagnosoitavaksi mekaanikolle heti.


Akku/latausjärjestelmän vikavalo: Tämä vikavalo on usein akun muotoinen. Se kertoo auton latausjärjestelmässä olevasta ongelmasta. Kyseessä voi olla generaattorin ongelma, löysä tai katkennut apulaitehihna, tai ihan vaan elämänsä päässä oleva akku. Ajamisen jatkaminen tämän merkkivalon palaessa, voi johtaa akun tyhjenemiseen sekä lopulta auton pysähtymiseen. Ja se, voi johtaa mahdottomuutteen käynnistää auto uudelleen - eli kallis hinaussoitto edessä..


Öljynpaineen vikavalo: Tämä öljykannua muistuttava valo ilmoittaa alhaisesta öljynpaineesta. Se tarkoittaa, että moottori ei saa asianmukaista voitelua - mikä voi aiheuttaa erittäin vakavia moottorivaurioita. Tarkista moottorisi öljytaso ja -paine välittömästi! Anna ajoneuvo tarvittaessa ammattilaisen tarkastettavaksi.


Jarrujärjestelmän vikavalo: Tämä merkkivalo, joka on tyypillisesti ympyrän sisällä olevan huutomerkin muotoinen, ilmaisee jarrujärjestelmän ongelmasta. Se voi viitata siihen, että jarruneste on vähissä, ABS-ongelmaan, taikka jarrupalojen loppuunkulumiseen. Tarkista jarrujärjestelmä mahdollisimman pian turvallisuutesi vuoksi.


Rengaspaineen valvontajärjestelmän vikavalo: Tämä valo, joka on yleensä kuvattu huutomerkkinä hevosenkengän sisällä, osoittaa, että yhden tai useamman renkaan rengaspaine on alhainen. Tarkista rengaspaine ja täytä renkaat suositusten mukaisesti - esimerkiksi 2 Bar. Jos valo palaa edelleen, kyseessä voi olla viallinen anturi tai jopa puhjennut rengas - joka vaatii huomiota. Rengas- sekä paineanturiongelmat hoitaa erikoistunut autokorjaamo.


ABS-vikavalo: Tämä vikakuvake, jossa usein lukee ABS, ilmaisee ongelmaa lukkiutumattoman jarrujärjestelmän kanssa. ABS auttaa estämään pyörien lukkiutumisen äkillisissä jarrutuksissa. Jos valo syttyy - se voi viitata ABS-järjestelmässä olevaan toimintahäiriöön, ja on suositeltavaa, että ammattilainen tarkistaa sen heti. Katsastuskonttori ei myöskään päästä läpi, mikäli tämä valo palaa!


Turvatyynyn vikavalo: Tämä valo - tyypillisesti istuva hahmo, jonka turvatyyny on lauennut, ilmaisee turvatyynyjärjestelmässä olevaa ongelmaa. Se voi tarkoittaa viallista anturia, ongelmaa turvatyynymoduulissa tai mahdollista vakavaa turvatyynyn vikaa. Tarkista järjestelmä mekaanikolla turvatyynyn moitteettoman toiminnan varmistamiseksi. Kyse on Sinun, sekä perheesi turvallisuudestanne - eikä ainoastaan kolaritilanteessa, vaan myös normaaliajossa!


Kiire


On totta, että autoosi liittyvien "pikku" ongelmien hoitaminen voi joskus tuntua hankalalta, etenkin varsin kiirellisessä nykyelämässämme. Vikavalojen (vikakoodien) huomiotta jättäminen voi kuitenkin johtaa paljon merkittävämpiin ongelmiin, myöhemmin.


Pienestä ongelmasta, jota on helppo ratkaista nopealla korjaamokäynnillä, voi tulla nopeasti suuri korjaus, joka louhii syvälle lompakkosi uumeniin! Toimimalla ajoissa voit säästää itsesi kalliilta korjauksilta sekä turhalta päänsäryltä.


Itsediagnosointi


Kun vikavalo syttyy tai vilkkuu kojelaudassasi, kannattaa myös vastustaa kiusausta diagnosoida ongelma itse, ellei sinulla ole tarvittavaa asiantuntemusta. Esimerkiksi Motonetin hyllystä saa halpoja OBD2 laitteita, joilla voi teoriassa selvittä mistä on kyse, ja jopa nollata vian ilmoituksen. Mutta vika pitää vielä korjatakkin! Eli pitää ymmärtää, mistä oikeasti on kyse. Tämä ei ole yksiselitteinen asia, koska vikakoodi, ei yleensä ole yksiselitteinen.


Itsediagnosoinnin sijaan, kannattaa kurvata vastuulliseen korjaamoon, jossa on; kokeneita mekaanikkoja, erikoistyökaluja sekä valmistajien omia huolto-ohjelmistoja sekä laitteita.


Etsi korjaamo, joka on hyvämaineinen sekä tunnettu vastuullisuudestaan. Hakeudu asiantuntijoiden neuvoihin, sillä heidän tietonsa sekä taitonsa takaavat parhaan mahdollisen hoidon rakkaalle ajoneuvollesi.


Autosi pitkäikäisyys ja mielenrauha


Autostasi huolehtiminen ei ole vain ongelmien korjaamista niiden ilmaantuessa, vaan myös sen pitkäikäisyyden sekä mielenrauhasi ylläpitämistä. Autosi jälleenmyyntiarvo vuosien päästä myös riippu pitkälti siitä, miten Sinä olet sitä huoltanut!


Säännöllinen vikavalojen (vikakoodien) tulkinta sekä ajallinen huolto pitävät ajoneuvosi kondiksessa ja tehokkaana tulevina vuosina.


Hyvin huolletun auton avulla voit lähteä pitkille automatkoille, selviytyä päivittäisistä työmatkoistasi ja nauttia baanojen vapaudesta, ilman turhia huolia tai ikäviä ylläreitä!


Johtopäätökset


Nopeatempoisessa maailmassamme on helppo unohtaa auton vikavalojen merkitys. Jos kuitenkin jätät nämä merkkivalot huomiotta - pelaat vaarallista peliä, joka voi vaarantaa turvallisuutesi, tyhjentää taskusi sekä jättää sinut pulaan mitä tärkeimmillä reissuillasi.


Aseta siis hyvinvointisi sekä turvallisuutesi etusijalle ja puutu vikavaloihin viipymättä. Ota yhteyttä luotettavaan korjaamoon, joka voi tarjota asiantuntevaa opastusta ja palveluja, jotta ajoneuvosi pysyy huippukunnossa. Muista, että huolehtimalla autostasi tänään - varmistat sujuvamman matkan huomenna!


Autosi vikavalojen ja vikakoodien tulkinnan, sekä huoltotarpeen arvioinnnin lisäksi, me - Takoraudan Autohuollossa suoritamme erilaisia huolto- ja korjaustöitä, kuten; öljynvaihdot, jarrujen huollot, ilmastointihuollot, määräaikaishuollot sekä vaihteistojen korjaukset. Huollon ajaksi tarjoamme sijaisauton veloituksetta!


Toimipaikkamme sijaitsee Helsingin Malmilla, Kehä 1:n yhteydessä, johon on varsin helppoa saapua monesta suunnasta Pääkaupunkiseudulta. Myös kauemmaltakin! Katso tarkemmat ajo-ohjeet.


Ota yhteyttä ja varaa aika!


Puh. 045 143 1433

Ma-Pe: 9-17, La-Su: Suljettu


198 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page