top of page
Search
  • Writer's pictureTakoraudan Autohuolto

Onko moottoriöljyn viskositeetillä väliä? No on!

Autoilijana olet todennäköisesti tietoinen säännöllisen öljynvaihdon merkityksestä - toivottavasti olet! Mutta tiesitkö, että juuri oikeanlaisen moottoriöljyn käyttäminen on yhtä tärkeää? Emmekä puhu nyt "laadusta", eli onko hyvä brändi vai tuntematon - vaan nimenomaan viskositeetistä.


Oikean öljyn käyttäminen voi vaikuttaa merkittävästi autosi suorituskykyyn, polttoainetehokkuuteen, sekä yleisesti moottorin pitkäikäisyyteen!


Seuraavaksi perehdymme syihin, joiden vuoksi juuri oikean moottoriöljyn käyttö on tärkeää joka ikiselle autolle. Kerromme myös mikä moottoriöljyn "viskositeetti" edes on, sekä miksi näitä viskositeettiarvoja on erilaisia.

Onko moottoriöljyn viskositeetillä väliä?: On!

Moottoriöljyn viskositeetti


Viskositeetti - myös toisella nimellään "öljyluokka" kertoo moottoriöljyn paksuudestaan, sekä virtausominaisuuksistaan. Nämä tiedot ilmoitetaan kirjain- sekä numeroyhdistelmällä, kuten; 0W-40, 5W-30, taikka 10W-40.


Ensimmäinen numero (esim. 0W tai 5W) kuvaa öljyn viskositeettia alhaisissa lämpötiloissa, kun taas toinen numero (esim. 30 tai 40) tarkoittaa sen viskositeettia korkeissa lämpötiloissa. Virtaustaso mitataan siis samalla numeroperiaatteella. Mitä pienemmät luvut ovat - sitä ohuempi öljy kokonaisuudessaan on, kaikissa lämpötiloissa. Mitä suuremmat luvut ovat - sitä paksumpi öljy on.


Koska asumme Suomesa, meillä on aika rajuja lämpötilamuutoksia vuoden aikana. Kesällä voi olla raastavan kuuma, jolloin ilmastointi käy ylikierroksilla, ja talvella jäätävän jäätävää ;) Tästä maantieteellisesta seikasta johtuen - meillä - polttomoottoriautot vaatiivat erikoista huomiota öljyjensä suhteen, etenkin jos olet edes vähän kiinnostunut autosi bensakulutuksesta.


Esimerkiksi: kylmästartti talvella liian paksulla öljyllä, voi syödä enemmän bensaa, kuin se varsinainen lyhyt ajo Lidliin!


Polttomoottorin käynnistys on "akilles-jänne" sen teknologiassaan. Aina kun autoa käynnistetään kylmänä - se joutuu taistelemaan kaikin voimin, saavuttaakseen optimaalisen lämpötilan. Kyse on sellaisesta lämpötilasta, jossa kaikki tekniikka toimii, kuten se oli suunniteltu tehtaalla. Ja arvaappas millä resursseilla tämä taistelu käydään? - Rahallasi tietysti. Sen takia meidän autoissamme löytyy maailmassa monilla tuntemattomia virityksiä, kuten; sähköinen moottorin esilämmitys (tolppa - Defa), sekä vielä erikoisempi: Webasto (polttoaineella toimiva lämppäri).


Vaadi korjaamoissa juuri oikeata moottoriöljyä!


Juuri oikean moottoriöljyn käyttäminen varmistaa, että juuri Sinun moottorisi saa optimaalisen voitelun, eri lämpötiloissa. Paksumpi öljy jota merkitään korkeammilla viskositeettiluokilla suojaa paremmin korkeissa lämpötiloissa, sekä raskaissa moottorin kuormituksissa, esimerkiksi kuumalla kesällä - venettä vedäten. Toisaalta, ohuempi öljy virtaa helpommin talvella kylmäkäynnistyksen aikana ja estää moottorin liiallisen kulumisen, sekä mahdollistaa alemmat bensakulut.


Tarkoittaako tämä sitä, että öljyä kannaattaa vaihtaa 2 kertaa vuodessa?


Jos olet erityisesti kiinnostunut autostasi - kyllä. Muuten kannattaa pitää niistä autonvalmistajien ohjeista kiinni. Tosin, esimerkiksi pienissä Turbo-koneissa, kuten 1.4 TSI - öljyt kannattaa vaihtaa useammin, kuin mitä kirjassa lukee! Lue lisää VAG:in TSI sekä TFSI teknologian haasteista.


Moottoriöljyn viskositeetin merkitys ajossa


Juuri oikean öljyn käyttö parantaa polttoainetehokkuutta, sekä sitä kautta tietysti tehoa. Ohuemmat öljyt, kuten alhaisemman viskositeettiluokan öljyt (0W) - vähentävät moottorin sisäistä kitkaa tehokkaasti, eli moottori toimii paremmin. Kuitenkin tässäkin on haasteensa:


Moottorissa pitää olla öljyä - me kaikki ymmärrämme tämän. Moottoriöljyn pitää myös pysyä osien pinnalla, kuten: männissä, akseleissä, Turbossa, jne.. Mitä valuvampi moottoriöljy on - sitä nopeammin se valuu näistä osista - öljypohjaan. Kesällä siis on suositeltavaa käyttää hiukan paksumpaa öljyä. Kesällä, paksumpi öljy pysyy paremmin ja pidempään moottorin osien pinnalla, toisin kuin ohut öljy. Eli tehokkuus paranee, sekä osien kuluminen vähenee.


Kuitenkin tämän tyyppinen ajattelu moottoriöljystä on enemmänkin autoharrastajan ajatusmaailmaa. Normaaliautoilijana, Sinun kannattaa seurata automallisi ohjeita moottoriöljyn viskositeetistä, sekä öljyn vaihtoväleistä - ja vaatia näiden tärkeiden seikkojen kunnioitusta korjaamoissa! Lue lisää meidän vastuullisuudestamme tästä.


Autonvalmistajan moottoriöljysuositus


Autonvalmistajat ilmoittavat kaiken tarpeellisen tiedon autostasi, sen käsikirjassa. Näiden ohjeiden noudattaminen on tärkeää sekä takuun säilyttämiseksi, että optimaalisen suorituskyvyn varmistamiseksi. Kun autosuunnittelijat määrittelevät ajoneuvolle sopivaa öljyä - he ottavat huomioon useita tekijöitä, kuten; moottorin teknologian, metallien toleranssit eri lämpötiloissa, sekä koko auton käyttötarkoituksen.


Ikävä kyllä harva suunnittelee moottoreita juuri Pohjoismaiden olosuhteisiin. Kenelle tahansa autonvalmistajalle - USA on kaikista isoin automarkkina. Eli eniten rahaa tässä bisneksessä löytyy paikoissa, joissa on pääosin reippaasti lämpimämpää, kuin Suomessa. Eli merkittävän suuri osa autoista suunnitellaan lämpimiin olosuhteisiin.


Älä siis mene autokaupassa lankaan, niin sanottujen "Winter" -lisävarusteiden ostamisen kosiskeluihin! Niihin yleensä kuuluu vain lämppäri, ehkä akun lämpöeristys, sekä jotain pientä muuta.. Mutta kaikista tärkeimmät asiat - ovat edelleen samoja, kuin Californiassakin. Tämän takia on kriittisen tärkeää olla tietoinen siitä, mitä moottoriöljyä Sinun autosi moottoriin kaadetaan Suomessa.


Käyttämällä oikeaa moottoriöljyä voit pitää autosi moottorin moitteettomana, minimoida vaurioriskejä ja nauttia luotettavasta, sekä tehokkaasta ajokokemuksesta vuosien ajan!


Me, Takoraudan Autohuollossa noudatamme aina autonvalmistajien ohjeita. Kaadamme ainoastaan juuri oikeata moottoriöljyä - juuri oikeaan tarpeeseen.


Huom! Jos olet kiinnostunut autosi toiminnnan tehostamisesta Suomen kesällä, taikka- talvella - kysy meiltä lisää, ennen öljynvaihtoa!


Öljynvaihtojen lisäksi suoritamme erilaisia huolto- ja korjaustöitä, kuten; jarrujen huollot, ilmastointihuollot, määräaikaishuollot sekä vaativat vaihteistojen korjaukset. Huollon ajaksi tarjoamme sijaisauton veloituksetta!


Toimipaikkamme sijaitsee Helsingin Malmilla, Kehä 1:n yhteydessä, johon on varsin helppoa saapua monesta suunnasta Pääkaupunkiseudulta - myös kauemmaltakin!


Ota yhteyttä ja varaa aika!


Puh. 045 143 1433

Ma-Pe: 9-17, La-Su: Suljettu
272 views

Recent Posts

See All

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page